National dressyren 2013

Var ju och fotade Nationaldressyren som Frillesås Rid & körklubb anhöll och alla bilderna som togs  finns att se på denna länk;
 
https://picasaweb.google.com/111144561518736991894/NationaldressyrFRK?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPH9qNLOpMbP4QE&feat=directlink

Skönt lättnad i skolan

Nu är tenta inspirationen åter på topp igen efter att äntligen klarat av Läkemedelstentan som bara har hängt efter mig hela tiden. I lördags morse lyckades jag se resultat av ett G på mailen, vilket var en gigantisk stor lättnad som flög iväg från mina axlar. Det blir nu att ladda om och plugga inför andra delen av läkemedelstentan som skrivs om två veckor. Så blir att ligga helt enkelt. 
 
Har även blivit godkänd på min praktik vilket menas med att jag har två semiarie kvar på denna VFU kurs, otroligt skönt. Sedan drar två tråkiga kurser igång, bara att kämpa sig igenom dem. 
Sitter för det mesta ibland och försöker komma på ett ämne att skriva om i C-uppsatsen som drar igång till våren. Kan fortfarande inte tro att jag verkligen har gjort hälften av utbildening men det känns allt mer och mer på jobbet, känner mig säkrare i mina beslut som undersköterska och känner att jag kan vara med och diskutera med sjuksköterskorna på jobbet. Roligare och roligare och jobba för varje gång. 
 
Tack vare den lyckade praktiken så har jag fott jobb erbjudande både som undersköterska till sommaren 2014 och även när jag är klar sjuksköterska, jag har arbete där jag redan jobbar, samt eventuellt funderat på att söka mig till sahlgrenska akuten till sommaren 2014. Återstår och se hur jag gör helt enkelt. 
 
 

Åter väckts till liv.

Har under förmiddagen fått min härliga känslan av att sitta bakom ratten i en folkrace bil igen. Att få ratta runt en bana, använda vänster broms och gasa på som bara den, samtidigt veta att man behöver inte vara lika rädd om bilen som sin vanliga vägbilen. 
 
Har ju två folkrace bilar på tomten som i stort sätt behöver göras iordning, förnya min folkrace licens till våren så ska jag se om jag kan komma iväg för några starter. Att få sätta sig bakomratten med overallen på sig, med hjälmen, nackskydd, balaklaba, handskar och skor, får mig att leva upp igen och sakna tiden då far min bodde hemma och vi körde folkrace och pysslade. 
 
Blir nu att leta en meck kompis som kan hjälpa mig att få ihop bilarna samt lära mig mera om allt detta. Det kommer att bli av, frågan är brar när.

Syskon Sorg

Något som många inte alltid tänker på vi förlust av en familje medlem är just syskonen. Många gånger är det alltid fokus på föräldrarna för att hjälpa dem med deras sorg, vilket lätt blir att syskonen kommer i skym undan. 
 
Varför jag just tar upp detta är för att jag själv förlorade min syster Julia för 20 år sedan, har även under dagen varit på en föreläsning om just syskon sorg. Träffade 20 andra personer som har förlorat en syster eller bror på olika sätt. Många diskussioner kom upp om just hjälpen vid sorgarbete till syskonen ibland går förlorad. 
 
Våra kära syskon gick bort på många olika sätt, drunkning, skoterolycka, trafikolycka, cancer, sjukdom, mördad m.m. När detta sker så sätts hela familj ner i djup sorg av en förlorad vän en vän som inte går att ersätta. Som vi alla vet känner man inte till hur det känns att mista en familje medlem, förens det har hänt. En händelse som man inte vill att någon ska råka ut för.
 
 
 
Sorgen kommer till oss på olika sätt, som en sa idag: "Jag bearbetar inte sorgen, Sorgen bearbetar mig" vilket är korrekt. Sorgen kommer till oss av just en anledning, det är för att arbeta med sig själv själslig. Dock blir det oftast mycket problem i just sorg bearbetet, beroende på vem man är som person så behöver vi olika lång tid för att kunna arbeta med sorgen. Vilket kan bli problematisk vid kontakt med olika instanser, ex, där läkare eller kuratorer säger att nu ska sorgen vara bearbetad och då kan de uttrycka att det ska vara klart inom 6 månader -1 år. Respekten till dessa instanser sjunker och gör det svårare för en själv att kunna fortsätta sin bearbetning. 
 
En annan sak som just kom upp under dagens diskussion är att se en sörgande person ur två synvinklar; en kan vara instrumentell som behöver planera och göra saker för att bearbeta sin sorg medan andra behöver göra det emotionellt. Ser jag till mig själv sä har jag varit båda delarna, emotionell då jag har gråtit mina floder med tårar och bara låtit tankarna gå till min lillasyster Julia, på den instrumentella planer har jag målan, skrivit dikter, sjungt i min ensamhet till henne och mycket mer där till. Så nästa gång du ser en person som är inne i en sorgprocess kolla inom vilken synvinkel pseronen är i. Är det Emotionell eller Instrumentell.
 
 
Olika roller kommer ibland upp i en sorgeprocess, olika roller inom en familj. Exempel där ena syskonet går upp och tar över mamma rollen för att kunna trösta henne, se till att någon lagar mat eller sköter det praktiska runt allt som hände vid dödsfallet. När modern sedan har hämtat sig och kan och orkar göra mera praktiska saker faller syskonets mamma roll tillbaka till att vara syskon. Olika rangordningan kan förändras för vissa så exempel stora syster har gått bort så blir den som var lilla syster helt plötsligt stor, kommer upp ett snäpp i rangen. 
 
Nu undrar ni säker varför allt detta? Jo, det finns så mycket mer som ligger bakom en sorg. Allt handlar inte om att personen är i en sorg, det finns så mycket bakom vad som bygger upp sorgen samt hur varje person bearbetar den. Vissa är mycket praktiska och gör en massa saker för att bearbeta den medan andra behöver visa massor av känslor. Viktigt att inte säga att "sorgen ska vara färdigarbetet nu" det får snarare att den sörgande personen kan doppa ännu mera i sin sorg än att göra framsteg i den. Vi tar olika lång tid på ha sorgen färdigarbetat. 
 
Vad som är mera viktigt vid dessa stunder när man som utomstående möter en person i sorg säg aldrig att "jag förstår, det löser sig, det blir bättre" detta hjälper inte ett smack, det blir aldrig bättre eller att det löser sig. Personen lever hela sitt liv med en förlust av en familjemedlem som inte går att ändra på. Så var nog med att vara en lyssnare, finnas vid vännens sida och låt personen få tala eller göra saker när den känner sig redo för det. 
 

Fredag

Då var det åter fredag igen, blir som sagt hemma från praktiken i dagen med. En underbar natt fick jag utan att behöva ha fler kuddar bakom ryggen eller en näsa som strulade till sömnen. Är äntligen inne i slutskedet av förkylningen vilket ör en stor lättnad. Under nästa vecka ska jag vara en dag på röntgen, ska ha termin 1 student. 
 
Helgen är på inkommande plan vilket är underbart. Ska iväg på en föreläsning i Göteborg på söndag och nu fick jag erbjuande att dra till Halmstad och gå på mat marknad. Hade varit redigt skönt men lika bra att vara hemma idag och då verkligen hemma. 
 
Blir Idol tittande ikväll, kanske gå upp till grannen en stund senare ikväll när de åter är hemma igen från arbeterna. 

Sjuk

Sitter ihop kurad under en filt i soffan. Näsan är inte den trevligast att ha och göra med alls för stunden. Pappersbita hit och pappaersbitar dit. Ja, ni kan nog allt läsa ut vad det är som gäller. 
Vad mer kan man göra än att mysa framför tv med en kanna full med te, filt och goa kuddar och kolla på film. 
 
Fick gå hem tidigare under gårdagen från praktiken då febern anlände. Vaknade feber fri i morse vid 10 tiden. 
Blev hemma idasg och blir det även under morgondagen, så blir det att peta in tre extra dagar i de veckorna som är kvar. Jobbigt när man har praktik och måste få in timmarna.
 
Några saker som är kanon med att vara hemma och och vara sjuk är att man kan ta vara och sköta skolarbetet på ett lugnare sätt. Läsa lite då och skriva lite då när man orkar. 
 
 

Flowers

 
 
 

Städningen är smått påbörjad

För några dagar sedan skrivs en "To do" lista om saker som behöver snyggast till i huset mitt. Vilket menas med att städa och tvätta. Det som är alldra bäst med en to do list är att kunna strycka över de saker som är gjorda. 
 
Idag kunde jag strycka av frysen inne, den blev avfrostad igår kväll med hjälp av min far. Idag rengjorde jag lådorna innan de fick komma tillbaka in i frysen. Varorna som fanns i den är nu sorterade och bättre placerade så att man slipper leta efter varorna. Fick även en rush och dammsög golvet i köket och köksmatten for in tvättmaskinen. 
 
Dock är det mycket kvar som ska städa och snyggas till och gås igenom, det bästa med pluggandet är att detta blir en bra paus för hjärnan. Att arbeta praktisk med något annat för att återfå motivationen och fokusen på skolarbetet. 

RSS 2.0