Syskon Sorg

Något som många inte alltid tänker på vi förlust av en familje medlem är just syskonen. Många gånger är det alltid fokus på föräldrarna för att hjälpa dem med deras sorg, vilket lätt blir att syskonen kommer i skym undan. 
 
Varför jag just tar upp detta är för att jag själv förlorade min syster Julia för 20 år sedan, har även under dagen varit på en föreläsning om just syskon sorg. Träffade 20 andra personer som har förlorat en syster eller bror på olika sätt. Många diskussioner kom upp om just hjälpen vid sorgarbete till syskonen ibland går förlorad. 
 
Våra kära syskon gick bort på många olika sätt, drunkning, skoterolycka, trafikolycka, cancer, sjukdom, mördad m.m. När detta sker så sätts hela familj ner i djup sorg av en förlorad vän en vän som inte går att ersätta. Som vi alla vet känner man inte till hur det känns att mista en familje medlem, förens det har hänt. En händelse som man inte vill att någon ska råka ut för.
 
 
 
Sorgen kommer till oss på olika sätt, som en sa idag: "Jag bearbetar inte sorgen, Sorgen bearbetar mig" vilket är korrekt. Sorgen kommer till oss av just en anledning, det är för att arbeta med sig själv själslig. Dock blir det oftast mycket problem i just sorg bearbetet, beroende på vem man är som person så behöver vi olika lång tid för att kunna arbeta med sorgen. Vilket kan bli problematisk vid kontakt med olika instanser, ex, där läkare eller kuratorer säger att nu ska sorgen vara bearbetad och då kan de uttrycka att det ska vara klart inom 6 månader -1 år. Respekten till dessa instanser sjunker och gör det svårare för en själv att kunna fortsätta sin bearbetning. 
 
En annan sak som just kom upp under dagens diskussion är att se en sörgande person ur två synvinklar; en kan vara instrumentell som behöver planera och göra saker för att bearbeta sin sorg medan andra behöver göra det emotionellt. Ser jag till mig själv sä har jag varit båda delarna, emotionell då jag har gråtit mina floder med tårar och bara låtit tankarna gå till min lillasyster Julia, på den instrumentella planer har jag målan, skrivit dikter, sjungt i min ensamhet till henne och mycket mer där till. Så nästa gång du ser en person som är inne i en sorgprocess kolla inom vilken synvinkel pseronen är i. Är det Emotionell eller Instrumentell.
 
 
Olika roller kommer ibland upp i en sorgeprocess, olika roller inom en familj. Exempel där ena syskonet går upp och tar över mamma rollen för att kunna trösta henne, se till att någon lagar mat eller sköter det praktiska runt allt som hände vid dödsfallet. När modern sedan har hämtat sig och kan och orkar göra mera praktiska saker faller syskonets mamma roll tillbaka till att vara syskon. Olika rangordningan kan förändras för vissa så exempel stora syster har gått bort så blir den som var lilla syster helt plötsligt stor, kommer upp ett snäpp i rangen. 
 
Nu undrar ni säker varför allt detta? Jo, det finns så mycket mer som ligger bakom en sorg. Allt handlar inte om att personen är i en sorg, det finns så mycket bakom vad som bygger upp sorgen samt hur varje person bearbetar den. Vissa är mycket praktiska och gör en massa saker för att bearbeta den medan andra behöver visa massor av känslor. Viktigt att inte säga att "sorgen ska vara färdigarbetet nu" det får snarare att den sörgande personen kan doppa ännu mera i sin sorg än att göra framsteg i den. Vi tar olika lång tid på ha sorgen färdigarbetat. 
 
Vad som är mera viktigt vid dessa stunder när man som utomstående möter en person i sorg säg aldrig att "jag förstår, det löser sig, det blir bättre" detta hjälper inte ett smack, det blir aldrig bättre eller att det löser sig. Personen lever hela sitt liv med en förlust av en familjemedlem som inte går att ändra på. Så var nog med att vara en lyssnare, finnas vid vännens sida och låt personen få tala eller göra saker när den känner sig redo för det. 
 

Kommentarer
Postat av: Michaela

Bra text & jättevacker bild Klara! :)

2013-10-13 @ 21:17:03
URL: http://miski.blogg.se
Postat av: Sara Wigert

Så fint skrivet <3 Tack för att vi fick träffas <3

2013-10-14 @ 20:27:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0